ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
20:00 Χαιρετισμοί
20:15 Σύντομη αναφορά στην έκδοση του Ομίλου «Βιβλιογραφία Μανόλη Αναγνωστάκη (1941-2023)». Χαιρετισμός του συγγραφέα, Δημήτρη Δασκαλόπουλου.
Μουσική Εισαγωγή (ορχηστρικό)
Σύνθεση του Μιχάλη Δεληγιάννη, μέσω προγράμματος Τεχνητής Νοημοσύνης.
Με τον ίδιο τρόπο έχουν μελοποιηθεί από τον συνθέτη ποιήματα του Μανόλη Αναγνωστάκη, που θα ακουστούν στη συνέχεια.
20:30 Τι είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη;
Μιχάλης Μπλέτσας, Ερευνητής και Διευθυντής Πληροφορικής του ΜΙΤ Media Lab, Διοικητής της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας
Ουρανός (εκτός της μουσικής, έγινε προσπάθεια αναδημιουργίας της φωνής της Φλέρυς Νταντωνάκη)
20:55 Τεχνητή Νοημοσύνη για όλους; Το πείραμα ΤΑΛΩΣ
Μελίνα Ταμιωλάκη, Καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας, Επιστημονική Υπεύθυνη του ερευνητικού
προγράμματος ΤΑΛΩΣ, από τον Σεπτέμβριο του 2024 Αντιπρύτανης Ανάπτυξης, Διεθνών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Πανεπιστημίου Κρήτης
21:20 Στοχασμός και ποίηση στην εποχή της τεχνητής δημιουργικότητας
Νίκος Ερηνάκης, Επίκουρος Καθηγητής Κοινωνικής & Πολιτικής Φιλοσοφίας και
Φιλοσοφίας του Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, ποιητής
Ίσκιοι βουβοί (συμφωνικό κομμάτι, χορωδιακό)
21:45 Βιώματα, Τέχνη και Τεχνική: Παρουσίαση μελοποιημένων ποιημάτων του
Μανόλη Αναγνωστάκη μέσω προγράμματος Τεχνητής Νοημοσύνης
Μιχάλης Δεληγιάννης, συνθέτης-ενορχηστρωτής, ειδικός Εφαρμοσμένης Πληροφορικής και
εξειδικευμένος σε εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης
«Ποίημα» που δημιουργήθηκε με τον τρόπο του Μανόλη Αναγνωστάκη από τον «Claude», μεγάλο γλωσσικό μοντέλο Τεχνητής Νοημοσύνης, θα διαβαστεί από τον ηθοποιό Κωστή Καπελώνη
Δρόμοι παλιοί (συμφωνικό κομμάτι, με σολίστ σοπράνο)
Όταν μιαν άνοιξη (με αναδημιουργία φωνής «έκπληξη»)
Συντονίζει η Αγγέλα Καστρινάκη, καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Ομίλου Φίλων του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ
Ο Μιχάλης Δεληγιάννης έχει εκτενή εμπειρία στην πληροφορική, το marketing και την ηχοληψία. Έχει σπουδάσει στο Οικονομικό τμήμα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με μετεγγραφή στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Έχει εργαστεί ως υπεύθυνος πληροφορικής και marketing σε διάφορες εταιρείες και οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων του Πανεπιστημίου Κρήτης, τουριστικών επιχειρήσεων και του Δήμου Ρεθύμνης. Έχει αναπτύξει ιστότοπους, έχει διαχειριστεί καμπάνιες στα κοινωνικά δίκτυα και έχει υλοποιήσει διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα νέων τεχνολογιών. Διαθέτει εμπειρία στη δημιουργία και διαχείριση πλατφορμών ηλεκτρονικού εμπορίου και τουριστικών πυλών. Έχει επίσης εργαστεί πολλά χρόνια ως ηχολήπτης και παραγωγός μουσικής. Κατέχει προχωρημένες δεξιότητες σε διάφορα λογισμικά πληροφορικής, γραφιστικής και μουσικής παραγωγής. Τα τελευταία δέκα χρόνια παρακολουθεί τις τεχνολογικές εξελίξεις στο χώρο της μηχανικής μάθησης (machine learning), της βαθιάς μάθησης (deep learning) και των νευρωνικών δικτύων (neural networks). Ειδικεύεται στις εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης σε διάφορους τομείς, όπως ο τομέας των επιχειρήσεων, της εκπαίδευσης και της τέχνης.
Ο Νίκος Ερηνάκης είναι Επίκουρος Καθηγητής Κοινωνικής & Πολιτικής Φιλοσοφίας και Φιλοσοφίας του Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, ενώ παράλληλα διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Είναι Διδάκτωρ Φιλοσοφίας από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Έχει σπουδάσει Οικονομικά (ΟΠΑ), Φιλοσοφία & Συγκριτική Λογοτεχνία (Warwick) και Φιλοσοφία των Κοινωνικών Επιστημών (LSE). Εργάζεται επίσης ως Επιστημονικός Διευθυντής του think-tank ENA, διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, και είναι μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων. Για το πρώτο του βιβλίο φιλοσοφίας με τίτλο Αυθεντικότητα και Αυτονομία: από τη Δημιουργικότητα στην Ελευθερία (Κείμενα, 2020) τιμήθηκε με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών. Έχουν εκδοθεί τρεις ποιητικές συλλογές του, η δεύτερη εκ των οποίων έχει μεταφραστεί στα Γαλλικά και η τρίτη έλαβε υποψηφιότητα για το Κρατικό Βραβείο Ποίησης. Έχει μεταφράσει δύο ανθολογίες ποιημάτων (των Georg Trakl και Paul Celan), έχει επιμεληθεί τους συλλογικούς τόμους Εικόνα/Λόγος: ερευνητικά ζητήματα και σύγχρονες προσεγγίσεις (Στιγμός/Ευρασία, 2022) και Contemporary Political Thought & Alternative Policies – Σύγχρονος Πολιτικός Στοχασμός & Εναλλακτικές Πολιτικές (2023) κι έχει δημοσιεύσει δοκίμια, άρθρα και ποιήματά του σε διάφορα διεθνή περιοδικά, σε ελληνόγλωσσους και ξενόγλωσσους συλλογικούς τόμους, ανθολογίες κλπ.
Ο Κωστής Καπελώνης σπούδασε Μαθηματικά (ΕΚΠΑ, 1976) και Θέατρο (Θεάτρο Tέχνης Kαρόλου Kουν, 1981). Εργάστηκε αποκλειστικά στο Θέατρο Tέχνης ως ηθοποιός, σκηνοθέτης, σχεδιαστής φωτισμών και βοηθός σκηνοθέτης, μέχρι το 1998. Το 1998 διετέλεσε Kαλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔHΠEΘE Kρήτης. Το 2000-2001 υπηρέτησε στο KΘBE. Tο 2002 ίδρυσε τον θίασο «Θ» όπως Θέατρο. Από το 2003 εργάζεται παράλληλα στο Θέατρο Τέχνης και στο ελεύθερο θέατρο. Από το 2007 συνεργάζεται μόνιμα με τον θίασο «Συνθήκη» ανεβάζοντας κυρίως κλασικό ρεπερτόριο. Ως ηθοποιός έλαβε μέρος σε 45 και πλέον παραστάσεις του Θεάτρου Tέχνης (σε σκηνοθεσίες των K. Kουν, Γ. Λαζάνη, κ.λπ.). Έχει σκηνοθετήσει (στο Θέατρο Τέχνης και αλλού) 62 παραστάσεις (σε έργα των Σαίξπηρ, Τσέχωφ, Ίψεν, Λόρκα, Μπέκετ, Μίλλερ, Κοκτώ, Μπέρνχαρντ, Ουάιλντ, Βιζυηνού, Αναγνωστάκη, Σεβαστίκογλου, Μέντη κ.ά.). Διασκεύασε για το θέατρο αφηγηματικά κείμενα· πήρε το Βραβείο Δραματουργίας Κ. Κουν (2003) για το «Παραμύθι από Χαρτί». Ως ηθοποιός έχει κάνει θέατρο στο ραδιόφωνο, μια ταινία μικρού μήκους, επεισόδια σε τηλεοπτικές σειρές, podcasts κ.λπ. Έχει σκηνοθετήσει δύο ταινίες μικρού μήκους. Έχει εκδώσει ποιήματα, ένα δοκίμιο, μια νουβέλα, βιβλία με φωτογραφίες, κ.λπ. Έχει διδάξει σε Δραματικές Σχολές (Θεάτρο Tέχνης, KΘΒΕ κ.α.) και στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ. Στίχοι του μελοποιήθηκαν από τον Σταύρο Σιόλα.
Η Αγγέλα Καστρινάκη είναι καθηγήτρια νεοελληνικής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και συγγραφέας. Έχει εκδώσει πολλές επιστημονικές μελέτες, διηγήματα, το μυθιστόρημα Έρωτας στον καιρό της ειρωνείας (Κίχλη, 2024), δύο αυτοβιογραφικά αφηγήματα για τη Μεταπολίτευση του 1974 στην Ελλάδα και το θεατρικό έργο 6 γαλάζια μολύβια για τη Σμύρνη (Σοκόλη, 2022). Έχει τιμηθεί με το Βραβείο ελληνοτουρκικής φιλίας «Αμπντί Ιπεκτσί» και με το Κρατικό βραβείο δοκιμίου για τη μονογραφία Η λογοτεχνία στην ταραγμένη δεκαετία 1940-1950 (Πόλις, 2006). Διευθύνει τη σειρά «Παλαιά κείμενα, νέες αναγνώσεις» των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης. Το τελευταίο της έργο είναι η μελέτη Μίλα, Πηνελόπη! Λογοτεχνικές μεταμορφώσεις της μυθικής ηρωίδας στην Ελλάδα και τον ∆υτικό κόσμο από τον 19ο αιώνα ώς τις μέρες μας (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2023). Έχει διατελέσει Πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας και Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Ο Μιχάλης Μπλέτσας σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός στο ΑΠΘ και συνέχισε τις σπουδές του στις ΗΠΑ στη Βιοϊατρική και στη Μηχανική Υπολογιστών, στο Boston University και στη συνέχεια στο Northeastern University. Σε ηλικία 28 ετών έγινε διευθυντής πληροφορικής του Media Lab στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (MIT), θέση την οποία κατέχει μέχρι και σήμερα. Είναι ένας από τους εμπνευστές και εφευρέτες, μαζί με τον Νίκολας Νεγκροπόντε, του υπολογιστή OLPC (One Laptop Per Child – Ένας Φορητός Υπολογιστής για κάθε Παιδί), που έμεινε γνωστός και ως ο Υπολογιστής των Εκατό Δολαρίων, ο οποίος δημιουργήθηκε με στόχο να φθάσει στα χέρια και του πιο φτωχού παιδιού στα πιο απομονωμένα σημεία του πλανήτη. Ως μέλος της ομάδας δημιουργίας του OLPC έλαβε το βραβείο «Index», το 2007. Από το 1996 μέχρι και σήμερα, στο επίκεντρο της εργασίας του βρίσκεται η έρευνα στους τομείς της συνδεσιμότητας, των ευρυζωνικών δικτύων και, τα τελευταία χρόνια, της δημιουργίας χαμηλού κόστους υποδομών Τεχνητής Νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης, ενώ βασικό ενδιαφέρον του αποτελεί το κοινωνικό αποτύπωμα των νέων τεχνολογιών παγκοσμίως. Από τον Απρίλιο του 2024, έχει οριστεί διοικητής της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Η Μελίνα Ταμιωλάκη είναι καθηγήτρια αρχαίας ελληνικής φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και Συνεργαζόμενο Μέλος ΔΕΠ στο Ινστιτούτου Μεσογειακών Ερευνών/ΙΤΕ. Είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Σορβόννης (2007). Η μονογραφία της Liberté et Εsclavage chez les historiens Grecs classiques-Ελευθερία και Δουλεία στους Έλληνες ιστορικούς των κλασσικών χρόνων (Paris, Presses Universitaires Paris-Sorbonne, 2010) τιμήθηκε με το Βραβείο «Ζάππα» της Association des Études Grecques το 2011. Εκτός από μια σειρά άρθρων, έχει επίσης επιμεληθεί (και συνεπιμεληθεί) πολλούς συλλογικούς τόμους, μεταξύ των οποίων (με τον Αντώνη Τσακμάκη) και το Thucydides Between History and Literature – Ο Θουκυδίδης μεταξύ Ιστορίας και Λογοτεχνίας (Berlin, Walter de Gruyter 2013). Είναι Επιστημονική Υπεύθυνη των ερευνητικών προγραμμάτων LACRIMALit – Ηγέτες και Διαχείριση Κρίσεων στην Αρχαία Ελληνική Γραμματεία, που έχει λάβει χρηματοδότηση από το ΕΛΙΔΕΚ-Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (2022-2025). Συντονίζει το αναπτυξιακό έργο ΤΑΛΩΣ-Τεχνητή Νοημοσύνη για τις Ανθρωπιστικές και τις Κοινωνικές Επιστήμες (2023-2028), το οποίο έχει λάβει χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ύψους 2,5 εκ. ευρώ. Από τον Σεπτέμβριο του 2024, θα υπηρετεί ως Αντιπρύτανης Ανάπτυξης, Διεθνών Σχέσεων και Εξωστρέφειας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.